Kitopi

DESIGN:

FIT OUT:

LOCATION:

AREA:

TIMEFRAME:

Kitopi Lead Architect and Interior Designer

Spencer Interiors & Contracting

One Central, DWTC, Dubai

23,000

16 weeks

Kitopi is the world’s leading state-of-the-art, managed cloud kitchen platform with over 3000 employees across UAE, KSA, Bahrain, Qatar, and Kuwait. With a mission to satisfy the world’s appetite, the tech-food business operates a portfolio of both invested and franchised F&B brands, serving as enablers in the food market by helping brands to grow and scale, both in the delivery and dine-in space.

FEATURES:

• Reception
• Amphitheatre
• Command Center
• Studio
• Canteen
• Meeting rooms
• Work Area
• Collaboration area

A SLICE OF THE KITOPIA UNIVERSE

Cloud kitchen company Kitopi which stands for "Kitchen Utopia" is growing rapidly since it launched in 2018 and needed a bigger space to fit its expanding needs. As one of the greatest success stories in the food tech space, a multifunctional workplace with a modern, playful, and efficient kitchen design best suits them.
Kitopi appointed Spencer to develop its office fit-out for the third time in collaboration with Kitopi Lead Architect and Interior Designer. We had long workshops, discussing every detail to create an office that mirrors the Middle East's biggest managed cloud kitchen company.


MIRRORING ITS BRAND

The client wanted its workplace to adapt to a post-Covid world – an open, and bright space, catering to different types of employees and their different ways of working.
The office design took inspiration from the fact that Kitopi is a cloud kitchen business, so food and restaurants were used as artistic elements throughout the space. Many materials were ordered very early on and detailed drawings were prioritized to help with the project delivery timeline.
Every corner of the office reflects Kitopi’s vision and core values. Furniture, materials, and design were carefully selected, creating a homey yet playful ambiance for its employees. As soon as you step in, you will be welcomed by a uniquely designed reception with Piccolo 10x10 mosaic tiles that were designed to look like a rug.

The tech-powered, multi-brand restaurant also has 3600sqft Café and Canteen that were created with breeze blocks. Usually, these fun patterns are used as exterior finishes, but they were brought in to serve as a design accent. Rectangular glass blocks were also used in the executive meeting room, transforming “an old-school material” into a design that is relevant and modern. Throughout the office, Interface carpets were used to showcase brand colors and create a distinction between spaces.
Over 20 bespoke items, including the stepped seating of the Amphitheatre, the booth seating, and the café counters, were produced by Spencer joinery.


OVERCOMING CHALLENGES

Since Kitopi has an open layout, collaborative spaces, and agile design, noise should be managed to increase well-being at work. Soundproofing was done by adding double-layered gypsum walls with insulation and innovative glass system partitions were installed in the executive meeting room and amphitheater to help with acoustics.

The client needed part of the office to be handed over sooner than the rest of the space, so the project was divided into 2 phases to accommodate their request. There was an overlap to some degree during site works, but with great teamwork, we were able to manage it by starting on the 2nd phase parallelly, with a focus on delivering the 1st phase.

A lot of time was spent working on the mechanical & electrical design, which included the upgradation of power, cooling & ventilation, within the space, making sure that it is aligned with the client’s requirements. The site had many existing MEP services that were very congested and to resolve this, our team studied and altered wherever possible to make sure it doesn’t affect the design elements.

Along with the designer, we have engineered many of the materials to meet the project budget. Some items that we looked at were the flooring and lights.


CLIENT FEEDBACK

The result was a dynamic space that is remarkable, smart, and a reflection of its brand. The client was very happy with the results and was excited to move in after seeing their new headquarters.

Project Images