Charles Taylor

Case Study: 

Charles Taylor

Charles Taylor PLC is a leading provider of professional services to clients across the global insurance market. The Group has been providing services since 1884 and today has over 1,200 staff in 69 offices spread across 28 countries including the UK, the Americas, Asia Pacific, Europe and the Middle East. The Group offers services principally on a fee-based model and operates through three businesses – Management, Adjusting and Insurance Support Services. CT’s vision is to become the professional services provider of choice to the insurance market.

CLIENT:

Charles Taylor

DESIGN:

Spencer Interiors & Contracting

FIT OUT:

Spencer Interiors & Contracting

LOCATION:

Burj Gate, Down Town, Dubai

AREA:

4,054 sq ft

TIMEFRAME:

10 weeks

FEATURES:

AGILITY AT ITS BEST

Charles Taylor is strategically placed around the world to be where their clients are. Recently, their Hong Kong office was fitted out to adopt their new branding guidelines as they continue to expand their foreign markets. Minimum space standards were implemented for an agile working environment to fully embrace their investment in mobile technology and flexible work style. Spencer Interiors was requested to use the same concept as a base for the finishes of their office in Dubai while utilizing locally available materials that would fit in their allotted budget.

Situated at Sheikh Zayed Road, Charles Taylor is geared to meet the growing demands for technology-related business transformation programs in the regional insurance market and they needed an office design that would back up their vision by empowering their employees to work how, where and when they choose.

GO TO SOLUTION FOR OPTIMAL PRODUCTIVITY

As the nature of work changes, the needs of workers have also shifted. Charles Taylor believes that productivity is no longer measured by a 9 to 5 timecard, but how efficiently and effectively their workers can make use of their time. To support this format of work, our team collaborated with Laura Birkett, the Facilities Manager of Charles Taylor, over multiple workshop sessions both virtually and in person to finalize the project layout and all its finishes. Whilst the Hong Kong office images formed the base for finishes, the layout was tailored following the requirements of various business units of Charles Taylor Dubai –Financial & Legal services and Aviation.

The backbone of every agile working space is an open concept floor plan. The client wanted to carry out this model with a reception, a print center, a cafeteria that is centrally located near the entrance, meeting rooms, and two wings for open office area on either side to encourage a free flow of people throughout the working space.

Charles Taylor let go of the traditional office space and embraced a completely different paradigm called hot desking, a flexible seating arrangement where employees can reserve a desk for the day. This added flexibility to individual workstations to stretch capacity and improve utilization. It also removed the requirement for pedestal units and lockers were introduced in the common area for personal belongings. Four quiet rooms were interspersed in the two wings where privacy, silence, analytical thinking, focus, and concentration were the desired experiences to functionally hold online meetings and personal calls. The agile approach to workspace configuration is ideal for Charles Taylor because their emphasis is on outcomes instead of attendance.


THE SERIOUS BUSINESS OF FUN

Research suggests that workers are preoccupied by their physical environment. Charles Taylor aimed to achieve a modern corporate ambiance that will give their employees the freedom to work in a way that suits them. Branding guidelines were followed to create the office’s color combination and glass manifestation. Orange was selectively used as an accent while teal complemented the workspace’s grey carpet.

High table hot desks had halo lights in two levels to suit the working needs of their employees. Fabric wall panels were used in meeting and quiet rooms to enhance acoustics and mitigate noise. To level up the meeting rooms’ visual aesthetics, teal color accent paint was selected which built an elegant contrast with the grey colored painted walls and ceiling. Pendant lights in black and gold were also added to bring a touch of glamour. For flooring, a combination of hard and soft wood finish LVT promoted circulation spaces and two-shade carpets were laid on meeting rooms and open floor for better acoustics. As you walk towards the pantry, eye-catching vinyl graphics and terrazzo look alike finish on dining counter pleasingly added a splash of color.

The office needed ample storage space for legal files and to meet this requirement, our team used both hanging file and box file systems to reduce physical clutter without impacting the open office look. The office is on SZR with sweeping views of the sea on one side and partial view of Downtown Dubai on the other, desk placements were smartly designed so employees can enjoy both views.


CLIENT’S SATISFACTION ABOVE ALL ELSE

Charles Taylor Dubai transpired as an ideal agile office that mimics the inquiry, creativity, testing, development, and design stages that are at the core of the work itself.

The client’s idea to break the traditional office design and redefine it by creating different flexible working areas was effectively carried out by our team.

Soon after Laura Birkett received the full pack of Charles Taylor’s new office pictures, Spencer Interiors received an email from her, expressing how impressed she was with the outcome. It looks absolutely fantastic and exactly how she envisioned it and was grateful for all the hard work of team Spencer.

Project Images